Piece wykorzystywane w branży piekarniczej i cukierniczej, do wytwarzania różnego typu wyrobów słodkich i słonych, dzielą się na kilka typów. Głównymi kryteriami podziału jest sposób wytwarzania energii cieplnej, sposób zasilania i tryb pracy. Piec należy wybierać względem zapotrzebowania konkretnej placówki oraz jej wielkości. Poniżej przybliżamy charakterystykę poszczególnych grup pieców.
Piece w a rodzaj palnika
W piecach olejowych stosuje się palniki zasilane olejem opałowym. Są idealne do przygotowywania różnego typu wypieków. Piece gazowe zasilane na gaz są niekiedy bardziej ekonomiczne, jednak nie w każdym lokalu nadają się do użytku. Piece pelletowe zasilane są paliwami stałymi w postaci granulków. Piece elektryczne wykorzystują natomiast grzałki elektryczne do wytwarzania energii cieplnej.
Piece wsadowe i obrotowe
Powyższy podział można uzupełnić o podział na piece piekarnicze wsadowe i obrotowe (nazywane też wózkowymi). Piece wsadowe są stosowane częściej, występują też pod nazwą pieców półkowych. Nadają się do przygotowywania dużej ilości różnorodnych wypieków. Najczęściej wyposażone są w trzon nieruchomy, którego pozbawione są modele obrotowe. Dobrej jakości piece wsadowe znajdziesz pod adresem: https://ibis.net.pl/product/piece-termoolejowe-wsadowe/.
Drugą grupę tworzą modele obrotowe, wyposażone w komorę, do której wprowadza się wózek wypełniony blachami wypiekanymi. We wnętrzu pieca wózek obraca się, a gorące powietrze przepływa przez poszczególne blachy, zapewniając optymalne warunki wypiekania.